Dokumentär – Per Anders Fogelström

Häromdan gick en så fin dokumentär om Per Anders Fogelström i SVT. Stadserien av Fogelström ligger som ohotad etta på min topplista över de bästa böcker jag läst. Jag har läst om den inte mindre än tre gånger och tycker varje gång jag hittar något nytt. Och varje gång tänker jag när serien tar slut: ”undrar just när jag kan läsa om den igen utan att det blir alltför nära i tid?”

Hela hans historiebeskrivning är förstås fantastisk, men det är något alldeles särskilt hur han beskriver de arbetande kvinnorna. Huvudpersonen Emelie blir så fint beskriven utifrån alla aspekter av sitt slitsamma liv. Böckerna skrevs ju under 1950- och 60-talet och jag kan inte påminna mig att jag läst en manlig författare från den tiden som fångat kvinnornas situation så väl som Fogelström.

I dokumentären om Fogelström så får man följa hans personliga historia och framväxten författaren Fogelström. En riktig guldgruva om man är Fogelströmentusiast. Man bara önskar att dokumentären var en timme längre. Det finns så många saker man skulle vilja vila längre i. Ett guldkorn för en boknörd är att få följa med in i hans arbetsrum på Fjällgatan på Södermalm. Där snackar vi arbetsrum! Böcker på längden och tvären från golv till tak. Jag bara dreglade!

Helt klart en dokumentär jag rekommenderar. Finns på SVT-play ett bra tag till!

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *