Lina Liman – Konsten att fejka arabiska

Den här boken är verkligen fantastiskt bra, men jag fick ta den i etapper. Jag var tvungen att varva med lite annat emellan. Jag har själv en 4-årig tjej med autistdiagnos och jag kände att det blev för nära för att jag skulle kunna sträckläsa.

Det här är verkligen som att få krypa in i huvudet på någon inom autsimsspektrat. Lina som skrivit boken får ju sin diagnos först i vuxen ålder och vet aldrig vad som är fel med henne. Hon vet bara att det är något som är galet, eftersom hon aldrig känner att hon passar in hur än anstränger sig. Hon kämpar och kämpar. Åker så småningom in och ut från psykiatriska kliniker med depressioner och ätstörningsproblematik, utan att det stora antal läkare hon träffar kan ställa rätt diagnos. Hon blir som ett slags försöksdjur för allehanda behandlingar. Inget hjälper. Men det finns förstås en vändpunkt i boken, ett radioprogram i P1 gav vändningen. Och vilken tur säger jag. Jag behöver känna att det går åt rätt håll i en sån här bok som betyder så mycket för mig personligen!

Nu är jag så glad att min lilla tjej fick sin diagnos redan som treåring, hon får massor av träning för att klara av det sociala spelet. Men det är klart att det kommer att bli en berg och dalbana i hennes liv när hon stångas mot det ”normala”. Men jag behöver känna tillförsikt för framtiden, att det kan bli bra och det kände jag i boken!

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *