Majgull Axelsson – Ditt liv och mitt

Majgull Axelsson Ditt liv och mitt

Majgull Axelssons bok Jag heter inte Miriam tillhör mina absoluta favoritböcker, så jag var nästan lite orolig när jag grep mig an Ditt liv och mitt. Jag var helt enkelt rädd för att bli besviken. Men det fanns ingen anledning till den oron. Det här är en oerhört bra bok som lätt kvalar in bland de bästa böckerna Majgull Axelsson skrivit.

Jag gillar att Majgull Axelsson i sina senare böcker tar upp de inte alltid så vackra delarna av Folkhemssverige. I den här boken ligger fokus på den ”vård” som bedrevs för alla dem som betraktades som idioter och allmänt missanpassade i efterkrigstidens Sverige.

Bokens huvudperson är Märit, som vuxit upp med en förståndshandikappad bror. Men när mamman plötsligt dör flyttas denne bror till Vipeholm, en anstalt för sinnesslöa. Och sedan läggs locket på om ”idioten” i hemmet. Men Märit bär hela tiden på en längtan efter att veta hur det gått för brodern. Bitvis är det här en oerhört ruggig bok, det är ju en bok som bygger på verkligheten. Det är ju bara att googla Vipeholm så kan man se vilka hemskheter som försiggick där.

En annan viktig person i boken är Märits barndomskamrat Kajsa. Kajsa som även hon har sina barndomstrauman, med en mor som åker in och ut på psykiatriska kliniker. Deras liv vävs ihop och flyter isär för att återigen vävas ihop. Det är en intressant skildring av en vänskapsrelation.

Den här boken kommer jag bära med mig länge. Det är en oerhört stark och omvälvande skildring av en inte så smickrande period i välfärdsbygget Sverige.

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *