Jan Guillou – 1968

1968 är den sjunde boken i Jan Guillous maffiga romanbygge om det stora århundradet. Första boken utspelar sig under 1800-talets slut och i sjunde boken är vi framme vid 1968. Det märks väl i de senare två böckerna att vi rör oss i Guillous egen livstid och kanske allra mest i den senaste, det känns att han skriver om sådant han upplevt.

Bokens huvudperson är, precis som i förra boken, den unge Eric. Han blir i bokens början färdigutbildad jurist och ger sig ut för att söka jobb. Han hamnar hos advokat Henning Sjöstrand (inte så svårt att lista ut att förlagan är Henning Sjöström). Vi får inifrån följa förändringen inom juristsverige och en ingående skildring av den stora neurosedynrättegången. Invävt i hela historien är Erics politiska engagemang  i 68-vänstern. Engagemanget i FNL mot Vietnamkriget löper som en röd tråd genom boken. Här tycker jag Guillou ger en bra bild av hur det kunde se ut i det vänsterpolitiska livet under perioden.

Är det här då en läsvärd bok?

Ja, absolut. Han skriver ju underhållande, det går inte att komma ifrån. Och man får sig också en hel del väl researchad historia till livs. Men det finns en hel del saker att hänga upp sig på. Han envisas ju med att skriva in sig själv i böckerna. Huvudpersonen Eric känns som om han fått många drag av Guillou själv, även om ett annat alterego, Eric Ponti, också dyker upp i periferin. Det där kan jag reta mig på, det blir som nån slags förhärligande av sig själv hela tiden. Antagligen är det också därför som de första böckerna är de bästa, han kan liksom inte skriva in sig själv i en historia som utspelar sig under 1800-talets slut.

Sen ska huvudpersonerna nödvändigtvis råka hamna mitt i alla stora politiska händelser. Det kan handla om Erics farbror som varit i den absoluta närheten av den berömda Bloomsburygruppen, eller en annan farbror som stött på Jacques Brel och påverkat honom till att skriva en av sina mest kända strofer. Det blir lite löjligt.

Men kan man bortse från alla sådana pojkboksfantasier så är böckerna trevliga att läsa och man ser till och med fram emot nästa bok.

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *