Hanne Vibeke Holst – Trilogin om Therese Skårup.

Jag tycker mycket om det jag tidigare läst av Hanne Vibeke Holst, men den här trilogin om Therese Skårup har jag faktiskt missat. Den har 20 år på nacken, men håller fortfarande och är sammantaget en fantastiskt bra och läsvärd bokserie.

Böckerna kretsar kring TV-journalisten Therese och hennes liv i Köpenhamn. Hon är välutbildad och något av en Moskva-expert på redaktionen. Vi får följa henne in i förälskelsen med kollegan Paul Weber, hur deras relation fördjupas och hur de så småningom skaffar barn och all den förändring det medför. Therese sprattlar emot, men hamnar ändå i vad man nog kan kalla en klassisk kvinnofälla. En situation där hon har huvudansvar för familjen medan mannen jobbar och gör karriär.

I boken finns väldigt realistiska skildringar av svartsjuka, otrohet och gräl. Emellanåt blir man arg över att hon bara fogar sig. ”Gör nåt då människa” vill man skrika till henne. Andra gånger får man ont i hjärtat av att ett barn får sitta emellan. Men allt är inte bara elände, skildringen är som livet är mest, här finns också fantastiskt fina skildringar av förälskelse och den ovillkorliga kärleken till ett barn.

Det är intressant att jämföra den här trilogin med Ferrantes böcker.  Jag har för inte länge sedan läst dels Neapelkvartetten, men också Dagar av ensamhet. Det finns många paralleller i skildringen av ett kvinnoliv. Även om situationen i Danmark nog får betraktas som bra mycket mer jämställd än Italien (om än mindre jämställd än Sverige) så finns ju många andra likheter. Den som läst Dagar av ensamhet av Ferrante vet vilken rasande skildring av svartsjuka det är och det finns scener i trilogin om Therese som har liknande starka skildringar.

Om du inte redan läst den här serien så rekommenderar jag dig att du gör det, den håller än i dag.

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *