Jolabokaflod – en isländsk tradition att ta till sig

På Island finns något som kallas för Jolabokaflod, man kan lista ut av namnet att det handlar om en flod av böcker till jul. Traditionen härrör från tiden för andra världskriget då det mesta, förutom papper, var ransonerat. Så istället för saker gav man varandra böcker i julklapp.

Islänningar är ett bokläsande folk, det finns undersökningar som säger att 50% av islänningarna läser minst 8 böcker per år. De är dessutom ett skrivande folk med en bokutgivning som slår alla länder på fingrarna om man räknar per capita.

Den största delen av bokutgivningen på Island sker månaderna innan jul i en stor julboksflod och traditionen med att ge varandra böcker i julklapp håller i sig. Låt oss inspireras av islänningarna!

I år satsar jag på många böcker till barnen och drar ned på andra prylar. Dessutom ska jag ge mig själv några fina julklappsböcker.

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *