Den vilda jakten på ett bättre jag

Carl Cederström, André Spicer – Den vilda jakten på ett bättre jag

Självhjälpsindustrin är större än någonsin. Det finns uppsjö av kurser, böcker och annat material som bara handlar om hur vi ska bli bättre, snyggare, hälsosammare och mer fokuserade människor.

Jag hörde i P1 om två forskare som under ett års experiment gick in för att rent konkret försökte förbättra delar av sin tillvaro med hjälp av olika självhjälpsmetoder. Deras utgångspunkt är kritisk, men de ville se om metoderna hade någon effekt. Deras experiment resulterade i en bok: Den vilda jakten på ett bättre jag. Jag blev intresserad och köpte boken. Jag kan säga att jag inte blev besviken, för det är en verkligt underhållande bok. Kanske kan det vara svårt att tro att ett par akademiker kan skriva underhållande, men jag skrattade högt många gånger under läsningen.

I boken, som är skriven som dagboksanteckningar, är de brutalt ärliga med hur det går. Deras tillkortakommanden beskrivs på ett väldigt humoristiskt sätt. Varje månad ägnar de åt att optimera en ny aspekt av sitt liv. T ex så ägnas den första månaden åt produktivitet. Genom att använda sig av ett antal metoder så skulle deras produktivitet maximeras. Det innebar rent konkret att de ägnar sig åt allt från att schemalägga dagen i jobbcykler med korta pauser (pomodoro time management) till att knapra adhd-medicin. Men resultatet blir att de lyckas skriva varsin bok under månad. Något vidare liv utanför har de inte under denna månad. De jobbar i princip dygnet runt.

Som en summering så måste jag säga att boken är väldigt underhållande och att den ger en bild över den galna tid vi lever i, där vi aldrig ska vara nöjda med vad vi åstadkommer utan hela tiden måste sträva efter att förbättras.

Här hittar du boken hos Bokus.

Och i här, en bit in programmet Nordegren och Epstein, kan du lyssna på Carl Cederström när han berättar om projektet.

Därför är Oprah Winfrey ingen given presidentkandidat – Nordegren & Epstein i P1

Winfrey som Trumputmanare, Irans ekonomi, maximera livet och socker i matbröd. Dagens talkshow bjuder på en bredd av ämnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *