Marie Hermansson – Den stora utställningen

Jag har knappt läst några böcker av Marie Hermansson, jag läste Värddjuret för rätt många år sedan men jag har svårt att få fatt i handlingen när jag tänker efter. Nu kom hennes senaste bok Den stora utställningen i min väg och jag läste den under förra helgen.

Historien utspelar sig under 1920-talet, under den stora Världsutställningen i Göteborg. En av huvudpersonerna i boken är en ung kvinna som fått sitt drömjobb som journalist på den tidning som bevakar världsutställningen. En annan huvudperson är Albert Einstein som efter att ha fått Nobelpriset i fysik ska hålla sin Nobelföreläsning i Göteborg under samma period. Här finns också en ung polis som dras in i förvecklingarna kring Einstein.

Historien är fiktiv men med viss förankring i vad som hänt i verkligheten. Sant är att Einstein gjorde sin Nobelföreläsning i Göteborg, sant är också att föreläsningen blev fördröjd i ett par dagar eftersom Einstein fick något slags förhinder. Den där luckan där Einstein skulle ha föreläst och när han verkligen gjorde det använder Hermansson på ett snyggt sätt i sin bokintrig. Den historiska fonden är den växande antisemitismen och hur Einstein på grund av det fick utstå många hot för att han var jude.

Jag har sett i diverse bokforum att Hermanssonentusiasterna inte är riktigt nöjda med den här senaste boken. De menar att den ligger långt ifrån hur hon annars brukar skriva. Jag, som inte har någon särskild relation till författaren sedan tidigare, gillar den här boken. Den är rappt skriven och hon tecknar fina porträtt av personerna. Dessutom finns här en historisk fond och en kriminalintrig som är intressant.

En bonus för mig som är nördig när det gäller snygga omslag är det otroligt snyggt designade omslaget på boken.

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *