Tre bra böcker om andra världskriget

Andra världskriget är en period som skildrats i många böcker och ur många olika synvinklar. Här kommer mina favoriterböcker som på olika sätt berör den tidsperioden.

Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson

Den här boken har jag på min tioitopplista över mina allra bästa läsupplevelser. Den är verkligen otroligt bra. Den behandlar en undanskymd del av historien kring andra världskriget, nämligen den om att vara Rom i Nazityskland och att fly till Sverige och även fortsättningsvis behöva gömma sin historia. En mycket stark och drabbande skildring.

Här hittar du boken.

Min farfar var rasbiolog – Eva F Dahlgren

I denna bok gör Eva F Dahlgren upp med sin farfar Ossian Dahlgren som var rasbiolog vid Uppsala universitet under 1930- och 40-talet. Hon benar ut den egna historien mot bakgrund av tidens strömningar och drar trådar fram till idag. Vem är värdefull och inte?

Här hittar du boken.

Dahlgren har skrivit ytterligare en bok på samma tema, Fallna kvinnor, som även den är oerhört läsvärd. Den belyser synen på de kvinnor under efterkrigstiden som inte passade in i mallen om hur en kvinna skulle vara. De som av olika anledningar hamnade på anstalter och tvångssteriliserades. Hemsk och tankeväckande.

Molnfri bombnatt – Vibeke Olsson

I denna bok får vi ett inifrånperspektiv på Nazityskland. Hur kom det sig att man blev anhängare av denna hemska ideologi, anade man inget av det som försiggick?  Vi får följa Hedwig som under ålderdomen i Sverige blickar tillbaka på sin uppväxt i Tyskland  under 1930- och 1940-talet. Hon växer upp som dotter till en aktiv Socialdemokrat som hamnar i koncentrationsläger när nazisterna tar makten. Trots detta blir hon aktiv nazist och förälskad i en SS-officer. Det är dramatiska händelser som gör att hon till slut hamnar i Sverige.

Här hittar du boken.

FLER ARTIKLAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *