Fogelströmlängtan

När jag listar mina favoritböcker genom mitt liv så hamnar Fogelström i toppen. Jag har nog läst Stadserien 4 gånger till detta nu och varje gång jag läser den så lämnar den ett tomrum efter sig som är svårt att fylla. Det är helt enkelt motigt att börja med en ny bok, eftersom det sällan kommer någon bok i ens väg som är tillnärmelsevis lika bra och berörande.

Vad är det som är så bra med Fogelström?

Han har ett levande språk, ett sätt att beskriva samhället som griper tag i en. Och ett sätt att beskriva personerna med värme. Jag tänker ibland att jag sällan läst ett så fint kvinnoporträtt som det av Emelie, huvudpersonen som är den sammanhållande länken genom hela Stadserien. Hans böcker andas också optimism, något som känns välgörande i det dystopiska tidevarv vi nu lever i. Det går att förändra världen till det bättre!

När jag kollar igenom Fogelströms bibliografi så ser jag att det finns en del böcker jag inte läst. Min bokutmaning under det här året är att beta igenom alla de böcker av Fogelström som jag inte läst. En utmaning jag ser fram emot!

Det är flera av hans böcker som inte längre ges ut, men som tur är finns det riktigt bra antikvariat på nätet där man kan få tag på det mesta. Så det flesta böckerna har jag kunnat klicka hem och till en billig penning dessutom, flera av böckerna kostade bara 10kr styck!  Att låna på bibliotek är inget alternativ den här gången, eftersom det här är böcker jag vill ha i min egen bokhylla.

Kamratserien

Först ut är en serie som jag inte fattar att jag lyckats missa, Kamratserien. Bokserien innehåller fyra böcker och utspelar sig mellan 1930-talet och 1970-talet. Man får följa några familjer, och framförallt barnen i familjerna,  i ett hyreshus på Södermalm. Böckerna sägs vara delvis självbiografiska och speglar Fogelströms egen barndom och uppväxt.

Artikeltips om Fogelström

Göran Greider har skrivit en serie om 5 artiklar om Fogelström och den sociala optimismen i Dalademokraten. De är väl värda att läsa. Du hittar del 1 här.

FLER ARTIKLAR

1 thought on “Fogelströmlängtan”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *